måndag 25 maj 2009

Trögt Harasjömåla

Rapport från Harasjömåla 23-24 maj

Jag och min far var på fisketur i Harasjömåla i helgen, stuga och hela kittet. Blev dock - som jag nästan förväntade mig - trögt fiske.

Lördag: steg upp hos flickvännen i Landskrona kl 03.30 och körde och hämtade pappa. Vi var på plats vid Evegylet kl 06.30 och fiskade från båt. Det gick väl så där. Vädret var helskumt (regn blandat med sol) och barometern gick upp och ner som en berg och dalbana för att sedan störtdyka. Vi såg ett eller två vak på hela dagen och den enda som fick fick en båge i Evegylet var en kille som metade med mask. Det var dock vacker natur och inte direkt obehagligt att sitta där även om nappen lös med sin frånvaro.

Efter att ha hämtat stugnyckeln och sovit en timme efter lunchen prövade vi lyckan i Mellersta Bäckasjön och där tog det inte lång tid förrän jag krokade en fin regnbåge på en koppar Toby. Vi metade också och hade lite småhugg av mindre abborrre men inget ordentligt.

Efter det prövade vi Södra Bäckasjön och senare på kvällen åter Evegylet eftersom vi hade hyrt båt där. Men nada..... 16 timars fiske och en regnbåge. Vi kunde konstatera att i slutet av maj månad är bågarna svårflörtade för spinnfiskare och faktiskt även för metare - det är inte bara att slänga i ett mete och räkna med hugg. Vi mötte flera personer som suttit hela dagarna utan så mycket som ett hugg.

Vi fiskade fram till 22 och solnedgången var underbar.

Körde sen till stugan och sov till 03.00 då vi åter steg upp för fiske i Mjöldrängen - en specialsjö med lite grövre regnbåge och drömmen om en 5 kilos båge hägrade. Stigande lufttryck och på plats vid båtbryggan kl 04.00 och sjön är tom på folk. Här var det bättre aktivitet på regnbågarna som var uppe och slog och hoppade mest hela tiden. Vi började med att trolla runt sjön med små rapala wobblers och pappa klapp snabbt en liten gäddslinka på något hekto. Inte stor-regnbåge men alltid fisk!

Vid 6 tiden började det droppa in lite folk och det dröjde inte två kast så klapp en nybörjardansk en fin båge på spinnare 20 meter från vår båt. Amen va fan?!?!!? Som tur var lyckades pappa kroka en fin båge på 1,6 kg bara 10 minuter senare och lyckan var på topp!! Batterierna i min kamera dog när jag skulle filma bravaden så fick ta mobilen och fotografera den.

Hade själv ett bra hugg någon minut senare med brände tyvärr. Vid 9 tiden körde vi en sväng till flugströmmen och kollade lite och därefter hem till stugan och flyttade ut. Tillbaka igen och nu var vädret soligt och vackert. Aktiviteten på bågarna hade dock avtagit och vi testade mete med power bait / räka / mask på trekrok. Inte ett hugg på flera timmar trots att vi metade precis i ett område nära land där flera bågar jagade runt i ytan efter småfisk. Kanske var de selektiva i sitt födoval och föredrog småfisk. Vid 16 snåret gick vi iland på en brygga för att grilla och jag lät metet ligga i och tror du inte att det dyker precis när man sitter en bit ifrån och äter i godan ro. Äntligen!! Likt en sprinter var jag framme vid spöt på 2 röda sekunder och skulle göra mothugg bara för att upptäcka att linan sjunkit ner i näckrosorna och gått fast. Mothugget blev mot en näckros istället för en regnbåge och jag brände hugget. Typiskt.....Efter 14 timmars fiske (plus 16 dagen före) började vi sen bli lite mätta på fiske och packade bilen och drog hemåt. Läste sedan på Harasömålas hemsida att fisket varit dåligt hela helgen och många hade bommat totalt. Så man kan väl konstatera att vår tripp inte var katastrof. Inte bra heller men något mellanting och vädret var i alla fall bra =) Men nästa gång ska vi försöka återkomma i slutet av september eller början av oktober istället. Då är det inte så svårfiskat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar